Wednesday, 02 March 2016 17:12

Aleksandra Popović: Bavljenje fotografijom je pravo uživanje i osećaj ispunjenosti!

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Educom u saradnji sa Fabrikom fotografa iz Beograda od marta meseca počinje kurseve fotografije za odrasle i decu u Novom Sadu. Kako bi o samom kurs, čuli iz prve ruke, razgovarali smo sa osnivačem ove specifične fabrike, Aleksandrom Popović. Aleksandra nam je otkrila drugačiji ugao čari fotografije...uživajte!

1. Za početak šta je Fabrika fotografa i kako je nastala?

Fabrika  fotografa je udruženje građana koje ima za cilj da sve ljubitelje fotografije nauči da pravilno koriste svoje fotoaparate, da one koji žele da im to bude zanimanje pripreme za sve buduće izazove i da se ljudi koji imaju ljubav prema fotografiji udruže i razmenjuju iskustva.

2. Odakle ljubav prema fotografiji?

Nekako od kad znam za sebe ja sam neki fotoaparat vukla sa sobom i fotografisala ljude sa sobom. Volela sam da imam "dokaze" iz svakodnevnog života. Pred kraj treće godine sam saznala da postoji smer fotografija na akademiji i istog trenutka sam znala da ce to biti moje zanimanje. Pozajmljivala sam fotoaparate i tako spremala prijemni, a svoj prvi fotoaparat sam dobila posle položenog prijemnog ispita.

3. Koju osobinu u sebi probudiš kada osetiš slobodu koju pruža bavljenje fotografijom?

Bavljenje fotografijom ne podrazumeva uvek slobodu. Nekada osetis i ograničenje. Ali u većini slučajeva je pravo uživanje i osećaj ispunjenosti.

4. Koji je dublji smisao bavljenje fotografijom iz tvog ugla, tvog iskustva?

Dublji smisao poprima kada obradjujem neku temu i pokažem svoj stav i vidjenje  preko fotografija. To su projekti koji po planu treba da se zavrse izložbom u galeriji, ali po nepisanom pravilu ta zložba otvori neku novu temu i tako idemo sve dublje i dublje.

5. Šta polaznici nauče posle kursa? Da li mogu odmah da se bave fotografijom kao zanimanjem?

Polaznici posle kursa su na primer spremni da odu na brod i zaposle se kao fotografi. Mogu takođe da rade posao fotoreportera. A za neke ozbiljnije poslove moraće još dosta da uče. Oni koji ne planiraju da im to bude zanimanje će imati savršene fotografije sa putovanja, zatim svoje porodice...

6. Kad imaš loš dan, kako ga prevazilaziš?

Ako je zima, prespavam ga, a ako je lepo vreme odem na reku. Voda leči loše dane.

7. Šta je za tebe uspeh?

Uspeh je kada ostvariš svoje dečje snove, kada se ujutru budiš sa osmehom i imaš sa kim da uživas u jutarnjoj tišini.

8. Imala si nekoliko izložbi, da li možeš da izdvojiš najdražu, najbolju fotografiju ili čak izložbu?

Svaka od izložbi koja je iza mene pokazuje nešto najbolje iz perioda u kom je nastala. Kritika svake je bila da neću moći da uradim nešto bolje u sledećem projektu i to mi bude izazov da uradim nesto mnogo veće i jače. I do sada sam uvek uspela da iznenadim kritičare i kolege. Moža mi je najdraža diplomska izložba "Dnevnik" pošto je nekako bila najiskrenija i u kojoj me je iskjučivo srce vodilo.

9. I za kraj može poruka za buduće fotografe bez obzira da li će ima to biti hobi ili buduće zanimanje....

Igrajte se svetlom i oslobodite svoju maštu, svaki trenutak je poseban i gledajte da ga zabeležite na svoj način.

 

Read 1109 times

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...