Tuesday, 05 April 2016 12:25

Zrenjaninske preduzetnice: Volja i istrajnost su najbitniji za biznis!

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

Da je sve više žena zainteresovano da bude “sam svoj gazda“ pokazao je Skup preduzetnica „Biznis ćoše“ koji je održan prošlog četvrtka u pozorišnom klubu “Zeleno zvono” u Zrenjaninu uz generalno pokroviteljstvo Opportunity banke I podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova u organizaciji Educom-a, centra za lični i profesionalni razvoj.

Oko trideset žena slušalo je iskustva uspešnih preduzetnica iz Zrenjanina na temu “Kako je poslovati u Srbiji kada ste žena”. Panelistknje su bile: Tatjana Todorović (kompanija Agrodukat); Verebeš Tatjana (Taya leptir mašne); Tanja Prohaska (farma Prohaska) I Maja Halasev Džukljev (Joga centar Happy Centar i Mocca baloni). Prisutnima su se obratili I Marijana Vujović ispred Opportunity banke I Miroslav Vasin ispred sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

 

Novo Biznis ćoše nas očekuje 14.aprila u Pančevu, a zatim: 28.aprila – Sombor, 12.maj – Sremska Mitrovica, 26.maj – Subotica I 9.jun ponovo Novi Sad.

Ulaz slobodan, mejl za prijave This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tatjana Todorović svoju firmu koja sad imam 47 zaposlenih, otvorila je pre 24 godine, iako je završila prava, sebe je pronašla u preduzetništvu. Preduzetnički duh joj je preneo otac I kako kaže važno je kada počinjete da imate podršku upravo najbližih. Bilo je situacija kada joj nisu verovali da je na čelu firme upravo ona (žena), ali kako kaže treba vreme za sve pa tako I za prihvatanje da žena može da vodi tako ozbiljan biznis.

Verebeš Tatjana je se sa svoje tri drugarice, posle fakulteta vratila u Zrenjanin i pokrenula modni brend Taya leptir mašne. Na ovu biznis ideju došle su kada su shvatile da leptir mašni u Srbiji nema tako puno I da su dosta skupe. Krenule su sa desetek mašni, ali kako je zainteresovanost bila sve veća, shvatile su da kreću u pravi biznis. Za pokretanje svog posla dobile su od svojih najbližih jednu šivaću mašinu, par materijala, a one su svaka uložile po 250 dinara. Posao razvijaju kroz internet prodaju. Tatjana zaključuje iz sopstvernog primera da su volja, želja i istrajnost najbitniji za sopstevni biznis.

Maja Halasev Džukljev je takođe preduzetnica preko 20 godina, počela je sa porodičnim biznisom, a zatim nastavila sa idejama koje tada bile jedinstvene u Srbiji. Maja kaže da je finansijska podrška kroz banke I institucije mnogo važna, jer 90-tih takve podrške je bilo baš malo.Ona naglašava da je važno da radite ono što volite.

Posle dugog neuspešnog traženja posla, Tanja Prohaska došla je na ideju osnivaranja poljoprivrednog gazdinstva. Muževlji roditelji već su imali jedno, ali ona je htela da proširi. I tako je krenula u posao ne tipičan za ženu – farma krava. Kako kaže, muški deo porodice radi teške fizičke poslove, dok žene vode finansije, prate razne konkurse kako bi još poboljšali svoj posao.Kako kaže Tanja, kada je videla da će teško doći do posla, iako je I studirala I u Bolonji rešila je da stvar uzme u svoje ruke I kako kaže donela je pravu odluku.

Sanja Alvirović, ispred Educom centra, centra za lični I profesionalni razvoj, domaćin ovog skupa, kaže da je sopstveni biznis pokrenula iz želje I verovanja da iz sopstvenog delovanja u preduzetničkim vodama može da deluje kako bi se unapredile kako lične tako i poslovne veštine, a sve sa ciljem da se poboljšaju koraci koji nas tek očekuju što bi u praksii značilo da se primeni svo stečeno iskustvo. A udruženje Edukom ima svoj odvojeni cilj, a to je umrežavanje, međusobna pomoć, edukacije, iskustvene priče, tako je I nastalo Biznis ćoše koje upravo spaja žene preduzetnice a koje svojom pričom prenose svoje početke, svoje uspone I padove kao I svoje buduće planove, dodaje Sanja. Ono što Educom zastupa kroz ovaj projekat da prvo promenimo svoj mentalni pristup i da sve naše probleme vidimo kao priliku za rešavanje dodaje Alvirović.

Sve žene se slažu, da na početku nisu imale podršku okoline, svi su smatrali da nije pravi momenat za pokretanje biznisa, ali kako su se stvari dobro razvijale i ta je podrška došla. One kažu, da samo verovanje u svoje ideje može da vas odvede na pravi put. Ne odustajte na prvim preprekama!

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin rekao je da Pokrajina unazad nekoliko godina podstiče žensko preduzetništvo kroz razne subvencije i konkurse i da je preduzetništvo stub naše ekonomije. Vasin kaže da ne bi razdvajao muško od ženskog preduzetništva, ali takođe naglašava da žene više iz nužde pokreću svoj biznis I da su mnogo opreznije u poslovanju u odnosu na muškarce.

Marijana Vujović ispred Opportunity banke prisutne je edukovala šta znači pametno zaduživanje, kako I kada da se odluči za uzimanje biznis kredita. Opportunity banka je jedna od malobrojnih banaka u Srbiji koji podstiče žensko preduzetništvo I koja upravo daje kredite za pokretanje biznisa. Klijetkinje su im pre svega, žene iz ruralnih sredina koje itekako imaju ideje za biznis, ali su još uvek nedovoljno informisane po ovom pitanju dodaje Marijana.

 

Ono što je najvažnije na kraju su se sve međusobno upoznale, razmenile konktakte, a žene koje planiraju svoj biznis dobile su sjajne ideje, savete i “napredni korak” za svoje poslovanje.

Biznis ćoše je događaj koji okuplja preduzetnice, one koji planiraju da to postanu kao i sve kojima je potrebno unapređenje poslovanja kao i sam networking. Cilj okupljanja je da kroz iskustevnu priču dopunite svoju, unapredite svoje ciljeve, ideje, kontakte, umrežite se međusobno kao i da možda nađete partnere za svoju poslovnu priču koja tek treba da izađe.

 

Read 542 times Last modified on Tuesday, 05 April 2016 13:24

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...