Monday, 11 April 2016 11:35

Katarina Mandić iz hobija uspešno krenula u preduzetničke vode

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

Katarina Mandić je vlasnica tkačko-zanatske radnje Katarina M iz Pančeva. Pre nešto više od pet godina odlučila je da svoj višegodišnji hobi pretvori u preduzetnički poduhvat. . Ima dugo radno iskustvo, dugo je radila u vojsci i Ministarstvu odbrane, tako da njen današnji posao nema nikakve veze ni sa tim njenim angažovanjem u vojsci.

Motiv da učim ručno tkanje je bila ljubav prema folkloru i narodnoj nošnji, pošto je igrač folklora preko 30 godina. Tkanje je bio Katarinin hobi i mogućnost za ostvarivanje dodatnog prihoda. "U jednom trenutku želela sam da mi to bude osnovni posao, dala sam otkaz u firmi u kojoj sam radila kao knjigovođa, dobila subvenciju Grada Pančeva za samozapošljavanje i započela svoju delatnost. Subvencija mi je omogućila da budem sigurna i spokojna  tih godinu dana u smislu izmirivanja svojih obaveza prema Gradu i dala mogućnost da razvijam svoj proizvodni asortiman i tržište" dodaje Katarina. Podrška Grada, Pokrajine i Republike na raznim konkursima za očuvanje starih zanata mi mnogo znače, redovno konkurišem i dosta subvencija sam dobila tokom svih godina poslovanja kaže ona.

Tkačko zanatska radnja „Katarina M“ osnovana je 2010. godine i osnovna delatnost joj je proizvodnja tkanina na tradicionalan način – ručno tkanje. Proizvodni program obuhvata: delove narodne nošnje, proizvode suvenirskog tipa, unikatne odevne predmete i sl.

Tkani delovi narodne nošnje rekonstruišu se na osnovu originalnih uzoraka i glavni i najpouzdaniji kupci ove vrste proizvoda su mnoga kulturno umetnička društva u zemlji i inostranstvu. Proizvodi suvenirskog tipa namenjeni su turističkim organizacijama, etno selima, etno restoranima a mogu da budu i poslovni poklon preduzeća. Suveniri imaju estetsko obeležje izraženo narodnom umetnošću, svojim izgledom čuvaju tradicionalnu šaru.

TZR ,,Katarina M“ deo je i aktivan član Udruženja građana za očuvanje i negovanje izrade rukotvorina tradicionalnim tehnikama ,,Panonke“ Pančevo. Aktivno učestvuje u radu i promociji Udruženja.

.

 

Read 534 times Last modified on Monday, 11 April 2016 11:51

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...