Wednesday, 13 April 2016 09:19

Tri decenije porodičnog biznisa - Slađana i Ivana Mitrović gošće panela Biznis ćoše

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Slađana Mitrović diplomirala je 1983. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, i već tada  se interesovala za šivenje. Jedna od haljina koju je sebi sašila bila je hit među mojim drugaricama, pa je zajedno sa svojim dečkom, sadašnjim mužem, došla na ideju da započnemu mali biznis.

Ja sam šila, a on je prodavao odeću u Knez Mihailovoj ulici. Tada smo prvi put sami zaradili za svoje letovanje dodaje Slađana.

Pošto smo procenili da postoji potencijal u ovoj našoj ideji, odlučili smo da otvorimo butik. Tada je bilo vrlo malo privatnih prodavnica, a jedini privatnici bili su zanatlije. Iako smo na početku nailazili na veliki broj prepreka, nakon što sam završila večernju školu za krojačice, sa prijateljima pripremili lokal u novembru 1983. Godine otvorili smo svoj prvi butik PEPELJUGA. Zajedno sa svoje dve drugarice sašila sam našu prvu kolekciju, čitavih 50 modela i tako smo započeli ovaj veliki poduhvat. Prve godine su bile najteže, ali zahvaljujući podršci roditelja i prijatelja, biznis je rastao. Nekoliko godina kasnije proširili smo našu prodaju i na more, duž čitavog Jadrana. Tada smo obezbedili potreban kapital za dalji rast kompanije. Sve do početka 90-tih posao je cvetao, međutim, nakon raspada Jugoslavije i naš posao se susretao sa potečkoćama i odlučili smo da dodatno razvijemo brend. Angažovali smo prvog modnog kreatora, uložili u marketing i otvorili nekoliko novih butika. Tako je nastala modna kuća PASSAGE. Od 1995. do 2005. Kompanija je rasla, imali smo veliki broj butika, bili smo prisutni u skoro svakom većem mestu u Srbiji i postali smo poznat brend zaključuje gospođa Mitrović.Otvaranjem tržišta za uvoz iz Kine i drugih zemalja povećala se ponuda konfekcije a dolaskom krize tražnja se smanjila. Uprkos svim ovim činjenicama trudimo se i dalje da održimo modnu kuću PASSAGE, ime u koje naši kupci imaju poverenja zahvaljujući odličnom kvalitetu, dobrim modelima, pristupačnim cenama, ali pre svega jer naš brend predstavlja pravi primer uspešne porodične firme.

Modna kuća PASSAGE je, zahvaljujući pogodnim finansijskim uslovima tokom svog dugogodišnjeg poslovanja započinjala i druge poslove. Neki od njih su: YUTEF- informativni centar tekstilne industrije, štamparija koja je uspešno poslovala sve do pre nekoliko godina. Pre 4 godine došli smo na ideju da svoje poslovanje proširimo na još jednu, za nas ne tako poznatu granu, ugostiteljstvo. Tako je, 2012. Godine, nastao klub Dvorište. 

Ivana Mitrović je prošle godine završila Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, smer Produkcija pozorišta i kulture. Iako se nekoliko godina intenzivno bavim produkcijom na filmu i u pozorištu kao freelancer, njene glavne poslovne aktivnosti vezane su za rad u klubu Dvorište. S obzirom da je rasla u preduzetničkom porodičnom okruženju vrlo rano  se uključila u posao svojih roditelja. Nekoliko godina radila sam u modnoj kući PASSAGE i bavila se različitim poslovima vezanim za marketing i PR i na taj način se upoznala sa svim aspektima poslovanja ove porodične firme, dodaje Ivana. Ubrzo nakon što smo sestra i ja počele ozbiljno da se bavimo porodičnim poslom, suočili smo se sa potrebom da proširimo naš biznis, i nakon mnogo razmišljanja, planiranja i razvijanja strategije, odlučili smo da otvorimo klub Dvorište. Moja sestra Aleksandra Knežević preuzela je vodeću ulogu u našem novom poslu, dok je moja uloga bila vezana za marketing i razvoj programskih celina koje predstavljamo gostima. Klub Dvorište je vrlo brzo postalo jedno od omiljenih mesta Pančevaca pre svega zahvaljujući činjenici da smo gradu ponudili drugačije i novo mesto za druženje i uživanje u dobroj muzici i kafi. Uspeli smo da u našem ugostiteljskom objektu na harmoničan način spojimo duh tradicionalnog Banata i modernog načina života, što je rezultovalo velikim poverenjem gostiju. Dve godine kasnije obogatili smo našu dotadašnju ponudu i hranom, pre svega velikim brojem razičitih pizza. Ovog proleća proširili smo klub Dvorište jednim novim segmentom. Kafanica Dvorište predstavlja novi prostor za naše goste, baziran na domaćoj kuhinji u ambijentu stare Banatske kuhinje čini da posetioci zaborave na vreme i podsete se koliko je važno biti u dobrom društvu na mestu koje odiše lepom energijom i pravim vrednostima. 

Read 366 times Last modified on Sunday, 17 April 2016 11:56

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...