Thursday, 28 April 2016 15:24

Preduzetnice iz Pančeva poručuju - Ako postoji volja uvek se nađe i način!

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Još jedan skup preduzetnica „Biznis ćoše“ organizovan je u Pančevu, u klubu “Dvorište” uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i medijsko pokroviteljstvo portala Pančevo.MOJKraj.rs. Sjajne učesnice, sjana atmosfera i još bolja publika. Pitanja je već bila na početku, a verujemo da podstakli svi zajedno da neke žene iz publike krenu što pre u preduzetničke vode.

Panelistkinje su bile preduzetnice iz Pančeva: Slađana Mitrović (kompanija Passage group); Ivana Mitrović(klub Dvorište); Pava Novakov Čabrilovski(preduzeće „Pava Plus“ doo), Violeta Jovanov Peštanac (portal Pančevo.MOJKraj.rs) i Katarina Mandić (tkačko-zanatska radnja „Katarina M”).

Slađana Mitrović diplomirala je 1983. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, i već tada  se interesovala za šivenje. Jedna od haljina koju je sebi sašila bila je hit među njenim drugaricama, pa je zajedno sa svojim dečkom, sadašnjim mužem, došla na ideju da započnu mali biznis. "Ja sam šila, a on je prodavao odeću u Knez Mihailovoj ulici. Tada smo prvi put sami zaradili za svoje letovanje. Pošto smo procenili da postoji potencijal u ovoj našoj ideji, odlučili smo da otvorimo butik. Tada je bilo vrlo malo privatnih prodavnica, a jedini privatnici bili su zanatlije. Iako smo na početku nailazili na veliki broj prepreka, nakon što sam završila večernju školu za krojačice, sa prijateljima pripremili lokal u novembru 1983. godine otvorili smo svoj prvi butik “Pepeljuga”. Zajedno sa svoje dve drugarice sašila sam našu prvu kolekciju, čitavih 50 modela i tako smo započeli ovaj veliki poduhvat", ispričala je o svojim počecima Slađana Mitrović. "Prve godine su bile najteže, ali zahvaljujući podršci roditelja i prijatelja, biznis je rastao, navodi Slađana i dodaje kako jedan posao ide silaznom linijom, otvarmo drugi koji ide uzlaznom. Otvaranjem tržišta za uvoz iz Kine i drugih zemalja povećala se ponuda konfekcije a dolaskom krize tražnja se smanjila. Uprkos svim ovim činjenicama trudimo se i dalje da održimo modnu kuću “Passage”, ime u koje naši kupci imaju poverenja zahvaljujući odličnom kvalitetu, dobrim modelima, pristupačnim cenama, ali pre svega jer naš brend predstavlja pravi primer uspešne porodične firme", dodaje Slađana Mitrović.

Modna kuća Passage je, zahvaljujući pogodnim finansijskim uslovima tokom svog dugogodišnjeg poslovanja započinjala i druge poslove. Neki od njih su: YUTEF- informativni centar tekstilne industrije, štamparija koja je uspešno poslovala sve do pre nekoliko godina. Pre 4 godine došli smo na ideju da svoje poslovanje proširimo na još jednu, za nas ne tako poznatu granu, ugostiteljstvo. Tako je, 2012. godine, nastao klub Dvorište, ispričala je prisutnima Slađana, čija ćerka Ivana je takođe bila jedna od učesnica na panelu.

Ivana Mitrović je prošle godine završila Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, smer Produkcija pozorišta i kulture. Iako se nekoliko godina intenzivno bavim produkcijom na filmu i u pozorištu kao freelancer, njene glavne poslovne aktivnosti vezane su za rad uklubu Dvorište. S obzirom da je rasla u preduzetničkom porodičnom okruženju vrlo rano  se uključila u posao svojih roditelja. "Nekoliko godina radila sam u modnoj kući Passage i bavila se različitim poslovima vezanim za marketing i PR i na taj način se upoznala sa svim aspektima poslovanja ove porodične firme. Ubrzo nakon što smo sestra i ja počele ozbiljno da se bavimo porodičnim poslom, suočili smo se sa potrebom da proširimo naš biznis, i nakon mnogo razmišljanja, planiranja i razvijanja strategije, odlučili smo da otvorimo klub Dvorište. Moja sestra Aleksandra Knežević preuzela je vodeću ulogu u našem novom poslu, dok je moja uloga bila vezana za marketing i razvoj programskih celina koje predstavljamo gostima", kaže Ivana Mitrović.

Violeta Jovanov Peštanac, vlasnica je Agencije za marketing “Globalmedia” iz Pančeva i odgovorna urednica portala “Pančevo.MOJKraj.rs” – novog agencijskog proizvoda, koji je deo mreže nezavisnih informativnih portala MOJKraj.rs. Nakon privatizacije medija, u avgustu 2015. godine odlučila je da novinarsku karijeru nastavi na internetu, upustivši se u preduzetničko novinarstvo, s nekoliko kolega iz drugih gradova. Njen životni cilj, da više vremena provodi s porodicom i prijateljima, da ima slobodu da putuje, afirmiše rad žena i mladih i pomaže ljudima pružajući im prave informacije i prikazujući pozitivne vrednosti u našem društvu, počela je da ostvaruje radeći na internetu. Agencija „Globalmedia“, osnovana krajem 2006. godine, specijalizovana je za proizvodnju medijskog sadržaja i promociju međunarodnih prekograničnih projekata, što se pokazalo kao tržišna niša koja ima perspektivu, a poslednjih osam meseci Violeta je usredsređena na razvijanje novog proizvoda agencije – informativnog sajtaPančevo.MOJKraj.rs. Zašto je ušla u preduzetništvo, zašto je čak osam godina imala dilemu da li raditi u nekom preduzeću ili se potpuno posvetiti sopstvenom poslu, koje je greške pravila i kakve lekcije iz njih izvukla, ali i zašto svoj razvojni put nikad ne bi menjala, samo su neke od tema o kojima je bilo reči na panelu.

Katarina Mandić je vlasnica tkačko-zanatske radnje Katarina M iz Pančeva. Pre nešto više od pet godina odlučila je da svoj višegodišnji hobi pretvori u preduzetnički poduhvat. Ima dugo radno iskustvo, radila je u vojsci i Ministarstvu odbrane, a njen današnji posao nema nikakve veze sa njenim angažovanjem u vojsci niti sa njenim obrazovanjem. Motiv da uči ručno tkanje je bila ljubav prema folkloru i narodnoj nošnji,pošto je igrač folklora više od 30 godina. Tkanje je bio Katarinin hobi i mogućnost za ostvarivanje dodatnog prihoda."U jednom trenutku želela sam da mi to bude osnovni posao, dala sam otkaz u firmi u kojoj sam radila kao knjigovođa, dobila subvenciju Grada Pančeva za samozapošljavanje i započela svoju delatnost. Subvencija mi je omogućila da budem sigurna i spokojna tih godinu dana u smislu izmirivanja svojih obaveza prema Gradu i dala mogućnost da razvijam svoj proizvodni asortiman i tržište. Podrška Grada, Pokrajine i Republike na raznim konkursima za očuvanje starih zanata mi mnogo znače, redovno konkurišem i dosta subvencija sam dobila tokom svih godina poslovanja. Redovno konkurišem, nekad prođem nekad ne", ispričala je prisutnima deo svog iskustva Katarina Mandić. TZR ,,Katarina M“deo je i aktivan član Udruženja građana za očuvanje i negovanje izrade rukotvorina tradicionalnim tehnikama ,,Panonke“ Pančevo.Jasna Vujičić,predsednica Panonki je bila prisutna na skupu i sa svima podelila svoje iskustvo.

Pava Novakov Čabrilovskije samohrana majka dve ćerke i vlasnica preduzeća  ''Pava plus doo” koje se bavi pružanjem usluga čisćenja - održavanja higijene. Preduzeće je osnovano 2009. godine, kao Agencija za čišćenje, ali se 2013. godine preregistrovala u doo. "Učestvovali smo u OEBS-ovom projektu TARA, dobili smo tehničku podršku i zaposlili 6 žena -Romkinja. Proglašeni smo za jedno od osamnaest preduzeća u Srbiji – primera dobre prakse u zapošljavanju pripadnika romske nacionalne zajednice. Višegodišnje iskustvo, dobre reference, odlikuju naše poslovanje. Moj moto je - Ako postoji volja uvek se nađe i način!, ispričala je Pava.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanjekoji su ispričali na koji način žene mogu da dobiju podršku od ove službe prilikom započinjanja posla, a deo publike je u dilemi da li ući u preduzetništvo ili ne i deo odgovora na svoja pitanja zatražili su od prisutnih preduzetnica. 

Sanja Alvirović, ispred Educom centra, centra za lični i profesionalni razvoj, ispričala je da je sopstveni biznis pokrenula iz želje i verovanja da iz sopstvenog delovanja u preduzetničkim vodama može da deluje na unapređenje kako ličnih tako i poslovnih veština, sa ciljem da se poboljšaju koraci koji nas tek očekuju što bi u praksi značilo da se primeni stečeno iskustvo. "Udruženje Edukom ima svoj odvojeni cilj - umrežavanje, međusobna pomoć, edukacije, iskustvene priče, tako je i nastalo Biznis ćoše koje upravo spaja žene preduzetnice koje svojom pričom prenose svoje početke, svoje uspone i padove kao i svoje buduće planove." Ono što Educom zastupa kroz ovaj projekat je da prvo promenimo svoj mentalni pristup i da sve naše probleme vidimo kao priliku za njihovo rešavanje, rekla je Sanja Alvirović.

Opšti zaključak skupa je da se posao koji se radi mora mnogo voleti,da se mora mnogo toga svakodnevno učiti i znati, ali da i pored brojnih prepreka preduzetništvo može biti dobar način za zapošljavanje žena i da je svaka priča – priča za sebe. Rad, strast, posvećenost, stalno učenje, samo su neke od odlika ovih uspešnih i zadovoljnih žena.Takođe, sve panelistkinje poručuju da nije samo u Srbiji teško kada govorimo o privatnom biznisu, svuda je, ali najveća podrška treba da bude porodica, jer žena pored svog posla i porodične i privatne obaveze. Svako vreme nosi svoje teškoće, teško je danas ali i 90-tih je bilo, važno da imate hrabrosti da se bacite u to i plivaćete sigurno.

Prenos ovog skupa bio je organizovan i putem internet radija Pančevo Live, koji je deo RTV mreže K-013. Razmena iskustava i odgovori na pitanja prisutnih trajali su više od dva sata, a druženje i umrežavanje nastavljeno je i nakon oficijelnog dela.

Priče uspešnih žena nastavljamo dalje. U maju smo u Sremskoj Mitrovici - 12.maj, Somboru - 19.maj i Subotici - 26.maj. Jedava čekamo nova druženja!

 

Read 896 times Last modified on Thursday, 28 April 2016 15:56

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...