Tuesday, 31 May 2016 11:32

Korak drugi: Vreme je za otvaranje firme! Kreći u APR i u banku!

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Napravili ste svoj biznis plan, ideju naravno već imate - vreme je za otvaranje firme!  Na sajtu agencije za privredne  registre (APR), http://www.apr.gov.rs/, imate sve informacije o tome šta je potrebno za otvaranje firme.

Veoma važno je da znate kakvu firmu ćete otvoriti, tj. da li će firma biti D.O.O. ili preduzetnik. U narednom tekstu ispitaćemo i ove razlike za vas.

Sledeći korak je APR. Predajte svu dokumentaciju i odlučite se za banku u kojoj ćete imati račun vaše novootvorene firme.

Mi smo se odlučili za Opportunity banku u Novom Sadu na Bulevaru Oslobođenja 2a. Kako biste se upoznali sa svim detaljima u vezi sa otvaranjem računa za pravna lica, razgovarali smo sa Mirjanom  Šćepanović - šefom šalterskog poslovanja Opportunity banke, koja je bila  ljubazna da odgovori na sve naše nedoumice.

Kako nam je rekla Mirjana Šćepanović, za početak otvaramo namenski račun koji je privremeni i uplaćujemo osnivački ulog. Potom odlazimo ponovo u APR kako bismo dobili rešenje o otvorenoj firmi. U APR-u ovo rešenje se čeka od 5 do 7 radnih dana.

Kada dobijete rešenje, sledeći korak je otvaranje računa. Za otvaranje računa, kako kaže Mirjana, potrebno je rešenje iz APR-a, OP obrazac koji je overen u opštini ili mesnoj zajednici, pečat firme. U banci dobijate zahtev za otvaranje računa, Ugovor, deponovani karton koji ćete potpisati na osnovu OP obrasca.

U Opportunity banci nema troškova za otvaranje računa, a mesečno održavanje iznosi 250 dinara. Možete odmah da aktivirate elektronsko bankarstvo i opciju da vam svi izvodi stižu na mejl, dodaje Mirjana.

Kad smo već posetili Opportunity banku, iskoristili smo priliku da pitamo i kakvi krediti postoje za preduzetnike i saznali da je Opportunity banka jedina banka u Srbiji koja daje START UP kredite za početnike. Jovo Radišić, savetnik za biznis kredite, rekao nam je da je samo važno da imate otvorenu firmu, koja postoji do godinu dana i da imate žiranta ili jamca. Najveći iznos kredita je 10.000 evra, a najmanji 500 evra, period otplate je dve godine.

Ono što naglašava gospodin Radišić jeste da početnici u biznisu uzimaju sve više ovaj kredit, to im olakšava poslovanje, jer za početnike ima vrlo malo  pogodnosti od strane države. Krediti se uzimaju za različite delatnosti, nema značajne razlike između muških i ženskih preuzetnika, a interesantno je da ima sve  više mladih koji pokreću svoj biznis, a najmlađi klijent ima 20 godina. Mi kažemo svaka čast! :)

Na sajtu banke možete videti novu aplikaciju Mali biznis na klik koja će vam odmah izračunati koji iznos kredita možete dobiti, naglašava Jova Radišić i dodaje da su njihovi savetnici veoma uslužni, jer izlaze na teren, dolaze do vaše firme i skraćuju vreme koje je potrebno za prikupljanje dokumentacije.

Ako je jedan od razloga za neotvaranje firme bio APR ili banka, mislimo da smo vas razuverili i da nije tako strašno.

Važna je ODLUKA! Učinite prve korake i krenite u ostvarenje svog preduzetničkog sna!

 

Read 2296 times Last modified on Tuesday, 31 May 2016 14:20

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...