Monday, 06 June 2016 16:56

Preko 20 godina uspešnog poslovanja - Afrodita Bajić učesnica panela "Biznis ćoše"

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

Žena koja će nam sigurno imati šta da kaže na Skup preduzetnica kada je reč o preduzetništvu, dobrim i lošim vremenima u našoj zemlji, porodičnom biznisu je svakako Afrodita Bajić, iz koje stoji brend "AMC-Afrodita mode collection".

Po završetku gimnazije i Pravnog fakulteta u Beogradu, Afrodita Bajić ulazi u svet prava, advokature i sudstva, sa ambicijom, željom i vizijom da jednog dana postane advokat. Na putu ostvarenja svog sna, Afrodita je još kao student volontirala kao sudski porotnik u Okružnom sudu. Ovo joj je, kaže, pružalo nesvakidašnju mogućnost da na licu mesta vidi kako se teorija koju uči na fakultetu primenjuje u praksi.

No, po završetku studija se suočava sa našom surovom realnošću otežanog dolaska do posla. Napisala je, kaže, 120 molbi za posao, dva puta konkurisala za rad u sudu, ali ništa. Posle ovolikog traženja posla, jer ona kaže nije čekala posao kako se to u socijalističko vreme činilo, počinje da radi kao advokatski pripravnik u advokatskoj kancelariji. Uprkos nezavidnim uslovima rada, dvokratno radno vreme - pre podne boravak u sudovima, po podne rad sa strankama, sa malom platom, Afrodita je bila srećna što je počela da radi i što je mogla da stiče nova znanja i iskustva. Kako se u međuvremenu udala i rodila dete, ovakav rad više nije bio moguć i ona prelazi u društveno preduzeće gde radi kao pravnik.

U potrazi za boljim uslovima života za sebe i svoju porodicu, a sa nasleđenim preduzetničkim duhom od oca, predratnog ekonomiste, koji je govorio četiri jezika i u Nemačkoj imao svoju kancelariju za prevođenje, Afrodita odlučuje da sa suprugom Milanom Bajićem, dipl. inženjerom, krajem 80-ih godina minulog veka zakorači u nemirne i neizvesne preduzetničke vode. Moda i odevanje oduvek su je interesovali. Seća se da je jednom kupila dvadeset metara materijala, sama ga skrojila, modele dala poznanici da ih sašije, odnese u firmu i proda. Kako je oduvek insistirala na kvalitetu i prihvatljivim cenama, modeli su istog dana bili prodati. Od zarađenog novca kupila je nove količine materijala i napravila nove modele. Tako je krenulo i to , kaže Afrodita, bio povod, posle čega je usledila čvrsta i jasna odluka da registruju samostalnu radionicu za izradu odevnih predmeta. Prvo jednu a onda i drugu, da bi se potom ove radionice fuzionisale i od njih nastalo preduzeće "AMC-Afrodita mode collection".

Pored Afrodite Bajić na panelu će učestvovati i njena ćerkar Marijana, koja se takođe priključila porodičnom biznisu. 

Ljubav prema modi nije nastala u nekom odredjenom periodu mog odrastanja, ona je sastavni deo našeg života kaže Marijana Bajić. Nakon završenih studija modnog marketinga na Parsonsu u New York-u, godinu i po dana prakse u najprestižnijoj modnoj imperiji Ralph Lauren, vraćam se u Srbiju, sa ogromnom zželjom da naučeno primenim u firmi, odustajem da radim u marketing, (jer smo vec imali devojku koja je vec to radila) i odlazim u sektor nabavke! Međjutim, posle 4 godine rada u nabavci, prelazim u marketing gde sam vec poslednjih 6 meseci! 

Šta mi je najviše pomoglo u radu u porodičnoj firmi. Odličan odnos sa članovima familije, radna etika, profesionalni pristup clanova familije u toku radnog vremena, moralne vrednosti dodaje Marijana i naglašava predsnost porodičnog biznisa: okružen familijom ,bezuslovna podrška, svaki dodatni napor je veliki benefit za biznis.

 

Read 533 times Last modified on Tuesday, 07 June 2016 22:06

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...