Friday, 15 July 2016 14:39

Preduzetnice iz Sremske Mitrovice poručuju: Ljubav prema poslu, puno rada i podrška najbližih vodi vas ka uspehu!

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Kako je došlo letnje vreme, naša okupljanja su malo stala (od jeseni ćemo se opet družiti), ali to nas ne sprečava da vas podsetimo kako je bilo u drugim gradovima. U narednom periodu očekuju vas I intervjuji sa svim ženama koje su bile učesnice Skupa preduzetnica “Biznis ćoše” kao I video snimci. Ovoga puta vam prenesimo utiske I atmosferu iz Sremske Mitrovice.

U četvrtak 16.juna u BukBar knjižari u Sremskoj Mitrovici održan je još jedan skup preduzetnica pod nazivom „Biznis ćoše“ uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Opportunity banke I medijsko pokroviteljstvo Ozon radija.

Tema panela bila je „Kako poslovati u Srbiji kada ste žena“, a o tome su govorile četiri uspešne preduzetnice iz Sremske Mitrovice i to Dijana Šćekić Aštalkovski vlasnica Ozon media i urednica Ozon radija, Mirjana Petaković, vlasnica knjigovodstvene agencije „Praksa“, Milijana Kolibar, predsednica Kluba američkog fudbala „Sirmium Legionaries“ i Tamara Pajkanović, osnivač i vlasnik Školice muzike „Vivak“.

Okupljene Mitrovčanke mogle su čuti različite preduzetničke priče koje su pre svega pokrenute iz ljubavi prema različitim poslovima, ali I one koje su pokrenute iz nužde. Sve su se složile da je za posao potrebno dosta truda, rada, ali I da se ne može uspeti bez podrške porodice I prijatelja. Okupljene su izrazile zadovoljstvo što se ovakav jedan skup održao u njihovom gradu I napomenule da ovakvih okupljanja treba biti više kako bi čule I pozitivne I negativne strane poslovanja u Srbiji.

Sanja Alvirović ispred Educom-a pozdravljajući prisutne učesnice i panelistkinje istakla je da je Biznis ćoše pokrenuto sa ciljem da se promoviše žensko preuzetništvo kroz iskustvene priče žena, koje prčaju svoju iskrenu preduzetničku priču, koja ima i uspone i padove. I da je upravo svaki skup upravo i opravdao misiju Skupa. Budućim preduzetnicama Sanja je poručila - " Pre otpočinjanja bilo kog biznisa, posvetiti vreme svojoj edukaciji na ličnom nivou, a potom krenite pisati o svojoj ideji koja podrazumeva i detaljnu analizu ponašanja u finansijama što bi praktično značilo da znaš kako ćeš rasporedjivati novac i na koji način ćeš zaradjivati. "Naouružati" se istrajnošću, upornošću, stručnošću. Primenjivati sve što ste učili, a potrebno je poslu u koji ulazite, ne zaboravite da "otvarate vrata". Problemi na koje ćete nailaziti, jesu u pravom smislu "prerušene prilike", a kada vam se učini da je nerešivo - razbite ga u više komada i rešavajte jedno po jedno i uvek odgovorno stojte iza svojih postupaka i odluka. I za kraj, dadaje Sanja svaka odluka ima svoje posledice, dobre ili lose, mudro donosite odluke, jel tako ćete i poslovati!

Mirjana Petaković, vlasnica knjigovodstvene agencije „Praksa“, najstarija je učesnica kada govorimo o stažu u preduzetničkim vodama. Agencija postoji već 10 godina I kada je trebala da proširi svoje poslovanje uzela je kredit kod Opportunity banke. Ona je takođe, svoje snaje “nagovorila” da pokrenu svoje biznise, te tako u porodici Petaković sve žene su preduzetnice I bave se različitim delatnostima. One su takođe uzele kredite kod Opportunity banke, ali kredite za početnike, što pokazuje da krediti ne moraju da budu bauk. Gospođa Mirjana savetuje buduće preduzetnice da prvo nađu posao koji vole, koji znaju da rade I da budu istrajne I da se ne može uspeti bez podrške najbližih što njena priča I potvrđuje.

Kada smo već spomenuli Opportunity banku I kredite, pravo je vreme da čujemo I Marijanu Vujović koja nam dolazi iz pomenute banke. Ona kaže da njihova banka je usmerena na preduzetništvo, pre svega žensko kao I na one koje žele da pokrenu sopstveni biznis, jer su jedina banka u Srbiji koji daju Start up kredite. “Krediti nisu loši, loše su procene, računice, važno je da se pametno zadužite” kaže Marijana Vujović, viši saradnik za marketing i komunikacije. Pametno se zadužiti znači da uzmete kredit za proširenje svog poslovanja, da povećate obrt I na taj način rata kredita vam neće zadavati problem. “Opportunity banka podržava sve akcije koje se tiču ženskog preduzetništva upravo kao što je Biznis ćoše, ali I kroz edukacije za naše klijentkinje I konkurs “Žena za 5” u agrobiznisu koji upravo motiviše žene da budu što bolje u poslovanju” kaže Marijana I dodaje da su žene što se tiče i kredita i poslovanja racionalnije, odgovornije nego muškarci.

Tamara Pajkanović, osnivač i vlasnik Školice muzike „Vivak“ svoj biznis pokrenula je u septembru 2015. godine I kaže da su mišljenja I iskstva starijih preduzetnica itekako dragocena. Ona je svoju školu pokrenula kada je shvatila da u školi u kojoj je radila nema više perspektive. “Iako škola postoji vrlo kratko, zadovoljna sam kako se razvija, slažem se sa Mirjanom da je važna podrška, ljubav prema poslu, ali su vrlo važni i saradnici i okruženje u kojem radite” dodaje Tamara.

Dijana Šćekić Aštalkovski vlasnica Ozon media kaže da nije imala loše iskustvo kada je u pitanju muško okruženje kada govorimo o poslovanju, ali da je u pojedinim situacijama reagovala kao prava žena :). Ona dodaje da buduće preduzetnice svoju ideju iznesu u javnosti, da traže pomoć I da iz njenog iskustva državne institucije nisu bauk, da kada se I njima obratite pruže vam pomoć. Ona takođe dodaje da ja važno da vaša ideja bud poštena, jer samo tako može da opstane. “Prvih godinu dana zaboravite na radno vreme, puno se radi, ali posle sve dođe na svoje, budite istrajne I tražite pomoć”.

Žena koja je na čelu  kluba američkog fudbala Sirmium Legionaries“ Milijana Kolibar kaže da kada je pre osam godina došla na čelo kluba nija znala u šta se upušta. “Slučajno sam u klubu, moj sin tu trenira, nisam znala kako sve to funkcioniše, kako ću naći novac za sve troškove, ali zajedno smo uspeli” kaže Milijana. “Nikad nisam mislila da odustanem, tražim podrške i dobijam i tu se slažem sa Dijanom, možete dobiti podršku, nižu cenu, dobru ponudu, ali tražite. Ovaj sport nije profitabilan, finansijsku korist nemam, ali neodustajem i mislim da je za svaki posao bitan entuzijazam, emocija i naravno podrška” dodaje ona.

Iako je cilj Skupa međusobno umrežavanje i upoznavanje, u Mitrovici su se sve žene poznavale:), ali mnoge nisu nikada čule prave i iskrene priče od ovih preduzetnica, te tako su nam navele da su sve stvari koje su čule tokom panel diskusije bile dragocene, a samim tim su ih navele na razmišljanje upravo u pravcu pokretanja sopstvenog biznisa.

 

 

 

Read 537 times Last modified on Monday, 18 July 2016 11:20

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...