Wednesday, 07 September 2016 19:43

Blog Kristine Žigić: Asertivnost- rad sa ljudima, a ne protiv njih!

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Da li mislite da se ponašate asertivno i  šta to za Vas znači? 

Da li je šef, koji zada hrpu posla svom zaposlenom dan pre nego što zaposleni ode na godišnji odmor, asertivan? Ili je zaposleni koji upravo kreće na odmor asertivan kada kaže da će završti sve obaveze odmah po dolasku sa odmora? A šta ukoliko zaposleni odmah i bez pogovora prihvati da završi zadatak?

Nije uvek jednostavno prepoznati pravo asertivno ponašanje. Ovo se događa jer treba prvo definisati asertivno, agresivno i pasivno ponašanje.

Asertivnost se zasniva na ravnoteži.  Naime, Vi imate pravo da izrazite svoje potrebe i želje, ali potrebno je da uvažavate  i prava, potrebe i želje drugih. Kada ste asertivni, tražite ono što želite, ali postoji mogućnost da to ne dobijete.

Agresivno ponašanje se zasniva na pobedi. Vi radite ono što želite i ono što je u Vašem najboljem interesu, ali Vas ne interesuju tuđe potrebe i želje. Kada ste agresivni, Vi uzmete šta želite bez obzira na sve i obično i ne pitate.

Pasivno ponašanje se zasniva na povlačenju. Ovde se radi o tome da Vi znate koja su Vaša prava, želje i potrebe, ali stavljate tuđa ispred svojih bez razmišljanja jer se plašite da uđete u konflikt i da se zauzmete za sebe. Kada ste pasivni, ne tražite ono što želite i povlačite se.

Dakle, šef je bio agresivan jer je pokazao potpunu nezainteresovanost za svog poslodavca. Sa druge strane, zaposleni je pokazao asertivnost jer je obavestio šefa da će završiti posao, ali kada se vrati sa odmora. Uzeo je u obzir svoja prava, ali je i prepoznao potrebu svog šefa da se posao završi. Takođe, zaposleni je mogao da se ponaša i pasivno, tako što bi pristao da završi posao iako ide na godišmji odmor.

Kao što smo rekli, biti asertivan nije uvek lako, ali je to veština koja se uči. Razvoj asertivnosti počinje sa dobrim razumevanjem Vas samih, ko ste i koje vrednosti zastupate. Kada to imate, imate i osnove za samopouzdanje. Asertivnost Vam pomaže da nadogradite to samopouzdranje i pruža mnoge koristi za poboljšanje odnosa na poslu i drugih aspekata Vašeg života uopšteno.

Asertivni ljudi:

-dolaze lakše u win-win situaciju- vide vrednost u svom protivniku i u njegovoj poziciji i brzo pronađu zajedničke tačke.

-bolje rešavaju probleme-osećaju se ovlašćenima da urade sve što treba kako bi našli najbolje rešenje.

-manje se izlažu stresu-znaju da imaju ličnu moć i ne osećaju se kao žrtve kada stvari ne idu po planu.

-ljudi su od dela-završavaju stvari jer znaju da mogu i umeju.

Kada se ponašate asertivno, ponašate se fer i sa empatijom. Kada tretirate ljude sa poštovanjem, dobićete isti takav tretman za uzvrat. Kada ste asertivni Vi zastupate sebe, ali poštujete i druge!

Ukoliko želite da saznate sve o asertivnosti i da naučite asertivno ponašanje i asertivnu komunikaciju prijavite se na trening koji počinje 14.septembra u Educomu. Više na linku http://www.educom.co.rs/aktuelnosti/item/214-trening-asertivnosti-trening-komunikacijskih-ve%C5%A1tina-samopouzdanja-po%C4%8Dinje-14-septembra-u-educomu.html

Za Educom magazin, Kristina Žigić

trenera asertivne komunikacije i emocionalne pismenosti u okviru Psihopolis Instituta

 

Read 533 times Last modified on Wednesday, 07 September 2016 19:54

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...