Thursday, 08 December 2016 13:01

Za vas piše Nikola Čanak: „Život je plivanje uz maticu“

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Živimo u vremenu velikih promena, koje je, više od bilo kog ranijeg, karakterisano značajnim podelama i različitostima. Ta konstatacija se odnosi na brojne aspekte života i sveta, a sa aspekta edukacije, adekvatno je odslikava konstatacija Erika Hofera (američkog filozofa i sociologa) koji je još davno rekao da: „Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni da uče, dok oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaju zatočeni u svetu koji više ne postoji!“.

Kao čovek s reke, ja rado to parafraziram konstatujući da je život „plivanje uz maticu“. Ako prestaneš da plivaš, ne samo da ne ostaješ tamo gde si zatečen, već te matica nosi kuda ona hoće, potapa, nasukava itd.

Kao učitelj, moram da konstatujem da danas, možda više no ikada, postoji „glad za znanjem“ i neformalnom edukacijom. Ono prvo stavljam pod navodnike, jer sam ubeđen da je ta „glad“ u najvećem broju slučajeva motivisana trkom za formalnim papirima, sertifikatima, diploma i titulama, kao i težnjama ka prestižu, pomodarstvu ili pak, nesvesnim pokušajima da se pobegne od gravitacije mediokriteta i kolektivne apatije i mizerije.

Mali je broj onih koji, u svojoj proaktivnosti, svesno ili nesvesno pristupaju neformalnoj edukaciji i ličnom razvoju vođeni svojim unutrašnjim pobudama i motivima u težnji ka samoaktualizaciji i realizaciji izazova definisanog vanvremenskim imperativom: „Budi najbolja verzija sebe!“.

Poplava ponuda parcijalnih znanja i umeća, motivisana prevashodno komercijalno marketinškim interesima, učinila je karikaturalnost sveta i pojedinaca u njemu, još grotesknijom i očiglednijom. Naime, svaka „hipertrofija“ neke osobine ili funkcije, neminovno narušava sklad i ravnotežu, te pouzdano vodi u karikaturalnost. Današnji svet je zarobljen u svojim specifičnim kompetentnostima, „monofaznostima, specijalizacijama i subspecijalizacijama“, dok su opšte kompetentnosti kao temelji specifičnih nadgradnji, generalno zapostavljene i potisnute u drugi plan.

Kao odgovor na te činjenice, opredelio sam se za „put kojim se ređe ide“ i osmislio i razvio sistem edukacije „Total Quality of Life“, kao sistem života i rada, koji kontinuirano i veoma efikasno vodi ka sreći, blagostanju i izobilju, paralelno razvijajući svih sedam aspekata kvaliteta života.

„TQL SYSTEM“ nas vodi i uči, korak po korak, kako da budemo telesno, mentalno, emocionalno i socijalno zdraviji i kako da budemo efikasniji i efektniji u poslu i životu uopšte. On nas uči kako da na sebe gledamo kao na svoj najveći i najznačajniji resurs i kako da taj resurs, u interakciji sa okruženjem, stavimo u funkciju sopstvene sreće i razvoja. U interakciji sa svojim fizičkim i socijalnim okruženjem, dajući im svoj puni doprinos, postajemo još uspešniji i sretniji. Kao proizvod svega toga, javlja se materijalno i duhovno blagostanje.

Kako sistem „TQL“ svestrano obučava, sve one koji žele da unaprede svoj život i u njemu budu šampioni, tome kako da sigurno i trajno plivaju uz „maticu života“ i ostvare svoju ličnu sreću i blagostanje, kao predpostavke svih ostalih dimenzija života, pozivam vas da napravite investiciju u sopstvenu sreću i blagostanje, tako što ćete mi se pridružiti na celodnevnom seminaru "Za one koji znaju kuda idu" u organizaciji „Educom-a“ u Beogradu, 4.2.2017. Zajednička namera je da vas, blogovima koji slede, uvedem u teme ovog seminara.

Vaš dr Nik

Iduće nedelje čitajte: „OD SNOVA, PREKO CILJEVA, DO ZVEZDA“

 

Read 1861 times Last modified on Wednesday, 28 December 2016 13:07

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...