Saturday, 10 December 2016 11:16

Zašto vežbati yogu? Za vas piše Radmila Radomilović, instruktorka hatha yoge

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Svom prvom grupnom času yoge prisustvovala sam pre 10 godina, dve godine kasnije, sama sam počela vežbati yogu . Sećam se sunčane prostorije jednog beogradskog vrtića i divnog osećaja koji je proizvelo snažno izvijanje leđa kao i pronalaženje novih načina kretanja, disanja, istezanja, pokreta. Oduvek sam volela pokret, igru i oduvek tražila više. Kada pronađjete mesto odakle uvek možete više, dalje, neograničeno, shvatite da želite tu ostati, odatle pomerati ono sto se granicama zove, saznavati i učiti. A to znači samo jedno: na pravom ste mestu.

O tome kako sam ja sama počela vežbati yogu pisaću vam nekom drugom prilikom kad vam budem argumentovala da ništa nije nemoguće i da nema te stvari koju nismo spremni uraditi kada to želimo. Sada vam kao instructor yoge želim pružiti ohrabrenje i podršku ukoliko ste počeli vežbati yogu ili tek razmišljate o tome.

Želim vam reći da je moguće vežbati yogu nezavisno od stepena razgibanosti, opšteg fizičkog stanja, godina koje brojite, statusa, pola, veroispovesti . U yogi to ne postoji. Tu nema ograničenja. To je otvoren teren. Jedini igrač ste vi, jedini sudija na svom terenu. Suština yoge je da je yoga vežba za DUŠU i da ona pronalazi vlastiti put kroz telo i koristi ga kao medij kroz koji deluje. Korist za telo koju dobijate vežbanjem yoge shvatite kao temeljnu i dugotrajnu propratnu pojavu vežbe koja u suštini deluje na vas puno dublje. Od nas zavisi na koji način i koliko ćemo da vežbamo yogu i koliko ćemo da joj se predamo.

Najlepše od svega je što ništa ne morate , ali vas sve izaziva. Ukoliko želite da saznate više o yogi, postoje tri osnovna načina da to postignete. Prvi način je ČITANJE , koristeći širok spektar literature iz oblasti yoge, istorije, filozofije. Drugi način je UČENJE OD DRUGIH, gde na raznim radionicama ili predavanjima možete saznati više o yogi, vrstama, načinima, filozofiji. Treći način , a za mene i najvažniji i ujedno najizazovniji : VEŽBAJTE YOGU. Budite akter onoga o čemu ste čitali, slušali, pokazivali radoznalost. Oslobodite se, otvorite i otkrićete više o sebi nego da ste prošitali brdo knjiga ili posetili mnoga predavanja.

Ne umanjujem značaj čitanju i učenju od drugih, samo naglašavam važnost PRIMENE. Korist yoge ne postiže se pukim isčitavanjem teorije ili razgovorom o yogi. “ Tajna uspeha leži u neumornom vežbanju. I u to nema sumnje.” Primenljivost je prvi pravi korak. Napravite ga. Osvestite i dozivite ga.

Težimo jedinstvu uma, tela i duše, a prostirka na kojoj se nalazimo je pravo mesto odakle započinje učenje.

Suština nije u tome da li nešto možete, nego koliko volje imate da do toga dođete kroz dobar i prijatan osećaj vežbanja i pomeranja granica, fizičkih , mentalnih, umnih, emotivnih. Položaji (asane) nisu vežbe, to su položaji koji pružaju osnovu duhovne transformacije. One su telesni koliko i psihički položaji. Osvestiti taj unutrašnji dobar osećaj prilikom prelaska iz jednog u drugi položaj, boravka u položaju, je jedan od načina približavanja sebi. Pokrenite vašu radoznalost na putu traganja i prepustite se neotkrivenom u vama. Dopustite sebi IGRU, telo će vas iznenaditi i zahvaliti vam. Nema sumnje. Izazov je napraviti prvi korak i videti gde nas to putovanje i ovaj način “igre” mogu odvesti. Ja izazivam vas, a vi izazovite SEBE.

Nadam se da sam vas ovom prilikom motivisala, dala smernice i pokrenula put u vama. Želim vam udobno putovanje ka sopstvenim izvorima i nezaboravnu igru sa svojim bićem.

 Vaša instruktorka hatha yoge,

Radmila Radomilović

Read 1068 times Last modified on Saturday, 10 December 2016 12:11

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...