Sunday, 18 December 2016 17:49

Radmila Radomilović, instruktorka hatha yoge reč dve o yogi: YOGA je Jedinstvo telesnog, umnog i duhovnog aspekta

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Yoga nas uči kako da se vratimo sebi, pomaže nam da spoznamo svoje granice, proširimo vidike, da se izazovemo , da se opustimo i budemo ono što jesmo. Uz yogu saznajemo ko smo, prisećamo se onoga što smo zaboravili tokom užurbanog načina života. Na duhovnom planu, kao i u životu, zbog gubitka ravnoteže ne osećamo se dobro. Tako je i dok vežbamo yogu, osećaj da biste u svakom trenutku mogli da se prevrnete nije ni bezbedan ni prijatan.

Yoga pomaže da se stekne osećaj sklada, jedinstva i potpunosti. Uskladiti telo, um i duh, znači živeti u harmoniji. Dok učimo o fokusiranju u joga položaju, zapravo vežbamo nalaženje centra u drugim oblastima života. Kada se bavimo yogom vežbamo kako da se bolje nosimo sa životnim situacijama.

Tako gledajući, svaki yoga položaj je određena životna situacija i od nas zavisi kako ćemo je doživeti. Tražiti dobar osećaj u yoga položaju je traženje tog istog osećaja u svakodnevnom životu. Nismo tu samo da “odradimo” tu smo da doživimo. Biti u sadašnjem vremenu, biti prisutan u svakom momentu života šta god radili, znači biti BUDAN, biti TU i SADA. Joga je stanje duha, i stvar izbora. Dostizanje spokoja i mira i osećaja zadovoljstva kojem težimo je podvig, a vežbanje asana nam pomaže da se što lakše približimo tom stanju.

Zato je umirivanje uma za nekoga ko tek počinje da vežba, prilično neopipljiv, nemerljiv cilj. S druge strane, napredak koji postižemo u savladavanju nekog yoga položaja može se proceniti na osnovu držanja tela, mogućnosti istezanja i vremena tokom kojeg se u tom polozžaju možemo zadržati i uživati. Mnogo je lakše ovladati nečim opipljivim - telom-pa onda preći na nešto neopipljivo- spokoj uma i mir u duši. Dok vežbamo yogu, krecemo iz poznatog i, posredstvom tela i daha, zalazimo u nepoznato. “Zaroniti “u sebe i shvatiti neograničene mogućnosti, je spoznaja koja vas u momentu probudi.

Kako joga položajima i disanjem otvaramo telo i um, otvaramo se i za divno i dubokoumno iskustvo unutrašnjeg spokoja. Živimo punoću života , dišemo punim plućima i otvaramo se za nove doživljaje. Dok nas UM vrlo često odluta u razmišljanje o prošlosti ili budućnosti, naše TELO postoji samo u sadašnjem trenutku. Hatha yoga je vrsta yoge koja ističe trud i upornost, promoviše svesnost tela. Povratak sopstvenom telu vraća um u sadašnjost. Tada se više ništa NE MORA i NE TREBA, postoji samo realnost sadašnjeg trenutka . Svaki put kad se vratimo u sadašnjost , odbacujemo izvestan teret.

Vremenom ćemo opet nakupiti tog tereta, ali suština je u tome što smo vežbali kako da ga odbacimo. Svaki put je sve lakše odbaciti ga, jer znamo kako. Tako učimo kako da smanjimo napetost češće i na duže vreme. U tom smislu, joga je životni trening. Oruđe za preobražaj. Istrajno upraznjavanje yoge donosi dobrobiti i za telo i za um-kombinaciju fizičke, mentalne i duhovne strane jedinke. Jednostavno je bolji osecaj ispunjavati opustenije, slobodnije telo, nego ono koje je zgrčeno, tesno, kruto. Ljudsko telo je stvoreno da se slobodno kreće. Spajanjem svih onih delova koje čine naše celovito JA, živimo slobodnije, opuštenije, srećnije.

Yoga nam pokazuje put od strasti do čistote stanja odsustva strasti, od uznemirenosti do mira, od nestalozenosti do staloženosti. Ona nas opušta, pokreće iz stanja zauzetosti i stegnutog načina postojanja do prilagodljivijeg, slobodnijeg načina međusobnog povezivanja. Kako na telesnom , tako i na umnom i duhovnom nivou, što vodi skladu i harmoniji jednog bića. Ako vas vežbanje yoge otvara i pruža vam zadovoljstvo, onda je to prava vrsta yoge za vas. Primena yoge, vežbanje položaja, vežbe disanja, relaksacija i meditacija vode do onog dela puta kada sve odgovore potražimo unutar nas, i tu ih i dobijemo. Kada pokazemo radoznalost, kad zakoračimo u nepoznato, kad volja pokaže put, a istrajnost pomeri granice tada osvestimo jedan novi svet u kome je sve moguće, u kome nas telo iznenauje, a duša svakodnevno zahvaljuje. Želim vam puno dobre volje, jakih izazova i sreću na vašem putu samospoznaje.

Vaša instruktorka hatha yoge,

Radmila Radomilović

 

Read 546 times Last modified on Sunday, 18 December 2016 18:31

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...