Monday, 19 December 2016 14:43

Provera ciljeva! O ciljevima piše Dušan Borđoški

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Ukoliko pratimo lični i profesionalni razvoj, do sada smo mnogo puta slušali i čitali o ciljevima. Postoje razne metode kako postaviti cilj, međutim, čak i oni koji su „pravilno postavljeni“ (po čijim god metodama), nisu uvek dobri ciljevi za nas. Izlazak iz zone komfora je apsolutna neophodnost ako želimo da se razvijamo, ali ona sa sobom nosi i određenu dozu nelagodnosti ili straha.

Sigurni smo da ste mnogo puta do sada postavili nezamislivo veliki cilj, zapisali ga na papir ili svoju listu ciljeva i ... onda ga zauvek zaboravili. Ciljevi, kako god da su definisani, mogu biti i naša tačka spoticanja ili nas čak paralisati i onesposobiti da preduzmemo bilo kakvu akciju.

S druge strane, opasnost od „spoticanja o sopstvene ciljeve“ krije se i u našem nastojanju da istovremeno postignemo ciljeve u različitim životnim oblastima, kada ti ciljevi nisu usklađen jedni sa drugim.

O važnosti životne ravnoteže možete ukratko pročitati ovde, a da bismo je postigli, naši ciljevi moraju biti usklađeni sa načinom života koji želimo da vodimo.

Zato je važno da nakon postavljanja naših ciljeva izvršimo proveru i testiramo ih kako bismo na kraju dobili efekat koji želimo da postignemo. Samo postizanje ciljeva ne znači i životnu ispunjenost. Ako nam se desilo da dođemo do svog cilja, osetimo nalet zadovoljstva i radosti, a zatim se za nedelju ili dve nakon ostvarenog cilja osećamo praznije nego ikada, pitajući se: „Je l’ to-to?“, odgovor na pitanje „zašto se to dešava“ krije se upravo u međusobnoj neusklađenosti naših ciljeva.

U petom koraku 4-nedeljnog programa 8 PRAKTIČNIH KORAKA NAJUSPEŠNIJIH LJUDI SVETA: Strategje za lični i poslovni uspeh koje možete primeniti odmah, pomoćićemo vam da izvršite proveru svojih prethodno postavljenih ciljeva i testirate ih dabiste videli da li vas njihovopostizanje približava ili udaljava od vaše konačne namere da živite načinom života koji ste zamislili. Više o programu možete pročitati ovde.

Za Educom magazin piše,

Dušan Borđoški

 

Read 474 times Last modified on Thursday, 29 December 2016 16:53

Leave a comment

Unesite Vaš komentar ovde ...