Print this page
Wednesday, 08 February 2017 12:51

Vežbaj yogu i napreduj fizički, psihički i duhovno! Piše za vas Radmila Radomilović, instruktor Hatha yoge

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Svrha  i metode yoge su  univerzalne su i polaze od potreba  pojedinca. Pričamo  o yogi koja se primenjuje kod nas, yogi  koja nam poboljšava zdravlje i  telesnu kondiciju, ali i usmerava na put ličnog i duhovnog razvoja, o hatha yogi.

Danas se sve više ljudi nedovoljno kreće ili načinom života šteti telu. Mnogi od nas pre ili kasnije pate od bolova u ledjima i zglobovima, a način savremenog življenja-kao što su duga sedenja ili vožnja, gledanje televizije ili rad na računaru- za naša su tela napor  s kojim se ne mogu nositi. Ako tome pridodamo i činjenicu da  nam je i izbor hrane brz i nedovoljno kvalitetan, ili unošenje prekomerne  količine hrane, onda bar moramo pokušati pronaći način da sve to zajedno nekako uskladimo. Pronaći balans, ako smo jeli, onda se i  pokrećemo, ako smo sedeli, istezemo se, ako smo stali, krenemo. Ono za čim se odmah i automatski poteže su lekovi, koji nam samo trenutno prekinu bolove, ali tako smanjujemo  mogućnost  da saznamo odakle nam taj bol dolazi, i samim tim saznamo stvarni uzrok.  Zanemarujući  urodjenu svest o telu, gubimo pokretljivost i senzitivnost koju smo imali kao deca. Telo nam svakodnevno šalje signale i znakove kako se osea. Da bi ih razumeli, moramo da se otvorimo da saznamo.

Upravo u yogi, u miru do kojeg vremenom dolazimo, osvešćujemo delove tela odakle nam dolazi bol i disanjem otklanjamo blokade u telu, bolna mesta.  Yoga vežbe jačaju, čiste, pune nas energijom i vraćaju nam potpuniju svest o nama samima. Nije važno u kojem je fizičkom stanju telo kada počnete vežbati: to čto imate telo i živite, dovoljna je kvalifikacija da vežbate yogu.

Praktikovanje yoge  povezano je s fizičkim, psihičkim i duhovnim  napretkom. U samom početku vežbanja joga  doprinosi većoj pokretljivosti  i smirenosti, dok neke druge efekte  i spoznaje postižemo sporije, kako  dolazimo do mnogih saznanja o telu i umu. Fizički efekti od yoge su  veća snaga, gipkost i izdržljivost. Za razliku od mnogih sportova i uobičajenih firness  vežbi , yoga deluje na sve mišiće. Na taj se način izbegava opterećenje odredjenih  mišića, što može prouzrokovati povrede. Yoga pomaže pri ravnoteži, pravilnom držanju tela, okretnosti  i skladnosti. Obnavlja unutrašnje  organe i podstiče telesne  procese, probavu, metabolizam itd. Posvećivanje pažnje tehnikama disanja pomaže pri dubljem i potpunijem disanju, čak i ako ne vežbate yogu. Time postižemo jasnoću i mirnoću uma što vodi do bolje koncentracije. Praktikovanjem yoge umanjujemo osećaj teskobe, napetosti  i promena raspoloženja.

Yoga je za svakog od nas, put otkrivanja. Njena posebna i  jedinstvena važnost  postaje nam razumljiva tek  kad je primenjujemo.

NEKA JE  LJUBAV  U NAMA I SKLAD SA OKOLINOM

Vaša Radmila Radomilović

 

Read 1559 times Last modified on Wednesday, 08 February 2017 13:51