Na Skupu preduzetnica “Biznis ćoše” u 2016 godine imali smo priliku da čujemo sjajne preduzetničke priče i to one koje su bile jedine u Srbiji u svojoj delatnosti kada su počele. Upravo jedna takva priča je i preduzetnička priča bračnog para Kosare i Branimira koji su osnovali prvu craft pivaru u Srbiji. Kosara Meletijević bila nam je panelistiknja u junu 2016 godine u Beogradu i tada je pričala o prvim koracima pivare Kabinet koja se nalazi u Sopotu. Mi smo odlučili da vidimo šta se ovih dana radi u pivari Kabinet a naravno osvrnule smo se sa Kosarom o počecima, planovim…i zato uživajte i učite iz našeg razgovora.

1. Prisutni na skupu preduzetnica “Biznis ćoše” čuli su tvoju preduzetničku priču, ali ipak za početak da nam ispričaš kako ste ti i muž došli na ideju da proizvodite craft piva Kabinet?

Posle niza godina života u inostranstvu osnovali smo porodicu i poželeli da se vratimo u Srbiju. Oduvek smo bili pasionirani gurmani i stalno smo donosili začine, vina i piva sa dalekih putovanja. Onda smo započeli poslovnu analizu mogućnosti započinjanja prve zanatske pivare u Srbiji i posle skoro dve godine  planiranja i gradnje upustili smo se u ovu hrabru misiju.

2. S obzirom da ste radili u inostranstvu, potom odlucili da se vratite I otpocnete svoj biznis, da li ste imali podrsku najbliže porodice?

Nismo, valjda zato što su uglavnom mislili da je nas poduhvat vrlo rizičan i bili su skeptični u njegov uspeh.

3. Tada kada smo pričali, rekla si da su pripreme za pivaru trajale dve godine pre nego što ste krenuli sa celim projektom 2014 godine. Šta je sve potrebno da bi se ovako jedna sjajna i tada jedinstvena ideja pokrenula i ostvarila?

Mnogo istraživanja, najviše na primerima drugih pivara, kao i lokalnog tržišta. S obzirom da smo greenfield naš period pripreme je bio i malo duži nego inače. Naravno u svakom startap projektu ima i neplaniranih izazova na koje morate biti spremni.

4. Kako craft pivo nije kod nas bilo tako popularno kao sada da li ste imali strah od nepoznatog i kako ga prevazići na početku?

Strah smo prevazišli tešeći se da cemo u najgorem slučaju izvoziti naše proizvode jer smo verovali da će pivo biti ukusno ali nismo znali kako će ga tržište prihvatiti delimično zbog stila a delimično zbog cene.

5. Koji su bili prvi koraci kada ste hteli da osvojite tržište u Srbiji? Znamo da vaše pivo i izvozite van granica naše zemlje, kako ste se odlučili za te korake?

Krenuli smo sa jakim HORECA prisustvom jer smo pored pivskih želeli i vinske potrošače. Izvoz je išao delom organski jer smo imali jedinstven vizuelni identitet i veliku paletu ukusa, a delom smo se vrlo koncentrisali na njega usled problema sa plaćanjem na domaće tržištu.

6. Sada posle 4 godine, ovog meseca vam je i rođendan, čestitamo :), da li bi nešto promenila, uradila drugačije u poslovanju kada pogledaš unazad?

Hvala! Mozda bismo se manje nervirali, ostalo bismo uradili isto.

7. Šta je najavžnije za  sopstveni biznis po tvom mišljenju?

Dobra organizacija i vera u sebe.

8. Kakvi su vam dalji planovi?

Završetak restorana u pivari i jos više novih zanimljivih piva. 

9. A sad da se malo osvrnemo i na ono o čemu smo pričale na Biznis ćošetu u Beogradu, kako je biti preduzetnica u Srbiji? 🙂

U industriji koja je vrlo muška na svetskom nivou, svakako je vrlo “uzbudljivo” biti žena. Mnogi mi i dan danas ne veruju da se bavim pivarstvom i da su oko pola naših potrošača žene.

10. Da li nekad poželiš da imaš ono čuveno radno vreme od 9 do 17:00h?

Ne, suviše sam se odvikla od toga. Uz sve izazove ovako je svakako zanimljivije. 

11. Kako uklapaš privatne i poslovne obaveze?

Tako što našeg sina svuda vodimo sa sobom, na ture u pivari, festivale i poneke sastanke. 

12. I za kraj šta bi poručila budućim preduzetnicama?

Da ojačaju i da rade ono u šta veruju jer nam današnje vreme omogućava da se bavimo bilo čim na bilo kom delu planete.