Kada smo krenuli sa projektom Biznis ćoše 2016 godine, želeli smo da imamo preduzetnice koje imaju jedinstvene biznis i tako samo došli do Sanje Novaka, vlasnije prve uslužne i samouslužne praonica pasa u Srbiji, tačnije u Novom Sadu. Bilo nam je zadovoljstvo čuti mladu preduzetnicu koja je krenula bez straha u biznis. Sada već posluje 4 godine i to uspešno. Ovo je njena preduzetnička priča.

1. Prvi Skup preduzetnica “Biznis ćoše” održao se u februaru 2016 godine i tada je jedna od govornica bila upravo Sanja Novak, vlasnica praonice za pse Dog Wash Bubble – prva uslužna i samouslužna praonica pasa u Srbiji. Sanja za početak otkud baš praonica pasa?

S obzirom na to da sam i sama vlasnica psa i to ne baš malog psa, mogu da tvrdim da je održavanje redovne higijene i ljubimca i stana je praktično svakodnevica. Dala sam se u razmišljanje o tome šta uraditi kako bi, u tom higijenskom smislu, saživot porodice i psa mogao biti jednostavniji. Tako je nastao projekat “Dog Wash Bubble” – samouslužna i uslužna perionica pasa. Mesto gde vlasnik psa može na vrlo lak, efikasan i kvalitetan način  okupati, osušiti i očetkati svog ljubimca, bez razmišljanja o onom famoznom neredu posle.2. Koji su bili tvoji prvi koraci kada si krenula da pokrećeš ovaj posao? Koliko ti je bilo potrebno vremena da sve pripremiš dok nisi otvorila Dog Wash Bubble u avgustu 2014. godine?

Najpre je trebalo dobro definisati ideju, šta je cilj, kojom strategijom do budućih mušterija, napraviti dobru finansijsku konstrukciju. Takođe, trebalo je dobro istražiti tržište na kojem ima salona za negu pasa, napraviti dobar benchmarking i pronaći odgovarajući model poslovanja. Nakon toga usledila je nabavka posebno proizvedene kade za pse, ostalo su bile tehnikalije. Grubo rečeno, bilo je potrebno nekih mesec dana da pokrenem posao. 3. Koliko je potrebno finansijskih sredstava da bi se pokrenula jedan praonica za pse? Na koji način si ti došla do sredstava?

Finansijskih sredstava je uvek potrebno malo više nego što je cifra iz prvobitne računice :-), ako me razumete. Neka to bude i moj savet za svakog ko planira da se upusti u pokretanje malog biznisa. Što se tiče pronalaska sredstava za ulazak u preduzetništvo, ja sam radila u drugoj branši, štedela, oročavala, preskakala zimovanja i letovanja, da bih došla do start-up kredita.

4.Kako si dolazila do svojih prvih klijenata? 

Da bih došla do klijenata dobar deo finansija je otišao u marketing, najviše online – facebook stranica, web stranica, web adresari, google ads. Nisam zaobišla ni klasične marketinške kanale – radio džingl, gostovanja na televziji, flajeri. Nakon tog prvog talasa mušterija, ostale su dolazile po preporuci. Danas mi je dovoljno da se oslonim na online kanale i preporuku. 5. Kada bih sad morala da pokrećeš ponovo posao šta bi uradila isto, a šta bih promenila? Da li misliš da su sada bolji uslovi za otvaranje sopstvenog biznis nego pre 4 godine?Da imam današnje iskustvo pre četiri godine, svakako bih promenila način finansiranja početka poslovanja, šta to znači? Više bih se posvetila pronalasku državnih, pokrajinskih, lokalnih subvencija ili bilo kakvih podsticaja. Malo bih manje bila lenja oko toga. Jeste administrativno zamorno i navodi na odustajanje, ali uz upornost, može se. Što se tiče uslova za pokretanje biznisa……Mislim da tu ništa epohalno nije poboljšano. 6. Sada na novosadskom tržištu ima sve više praonica za pse, kako gledaš na konkurenciju i na koji način zadržavaš svoje postojeće klijente?

Model poslovanja “Dog Wash Bubble-a” je jedinstven na tržištu Srbije. Usudim se reći da nemam konkurenciju u tom smislu. Reč je o dobro promišljenoj tržišnoj niši koja ne oduzima posao rastućem broju salona za negu kućnih ljubimaca. Koncept je potpuno različit i targetira različito.7. Sa kojim problemima u poslovanju si se susretala na početku, a sa kojima sada?

Najteži deo posla na početku je bilo dobijanje poverenja vlasnika i njihovih pasa. Novitet na tržištu, jedinstvena usluga na bazi samousluge, pristupačna cena, sve novo izaziva nepoverenje, u smislu da li je to zaista nekome korisno, potrebno itd. Ja sam sebi uvek postavljala isto-kontrolno pitanje: “Da li bih ja svog psa ovde okupala?” i odgovor je uvek bio: “Da, da i da! Ne bi mi na pamet više padalo da se maltretiram sa kupanjem i sušenjem u sopstvenom kupatilu.” Danas je najveći problem sve mušterije rasporediti po terminima koji svima odgovaraju 🙂

8. I za kraj našeg razgovora šta bi poručila budućim preduzetnicama?Dve stvari: 

  • Uvek očekujte da je potrebno malkoc više finansija nego što ste prvobitno izračunali.
  • Uvek pitajte mušteriju/klijenta/korisnika u sebi, da li bi i on ili ona bili zainteresovani za vas, vašu ponudu, proizvod, uslugu.