Marija Ivanković Jurišić, dipl.ing.tehnolog.dizajna, rodj.1.6.1979.god u Šapcu. Od novembra 2004.god osnivač  i vlasnica Umetničke radionice Marija Handmade u Šapcu. Radionica se bavi izradom odevnih i upotrebnih predmeta, izradjenih od prirodnih materijala, tradicionalnim tehnikama ručnog rada. Zapošljava žene sa teritorije grada Šapca, a od  juna 2011.god i Beograda, kroz novootvorenu prodavnicu Marija Handmade u Design District-u u Čumićevom sokačetu u Beogradu.

Od jeseni 2014.god proizvodi Umetničke radionice Marija Handmade se nalaze u stalnoj ponudi na tržištu Holandije i Austrije, u Amsterdamu i Beču, a od januara 2017. i u Parizu,  kroz maloprodajne objekte.

Od 2004. god je  članica Udruženja Poslovnih Žena Srbije, nacionalne asocijacije za unapredjenje i razvoj Ženskog preduzetništva kod nas, kroz čije je obuke i sama postala preduzetnica, i uposlila prvo sebe, pa majku koja je ostala bez posla, a potom upošljavala i druge žene.

Dobitnica je mnogih priznanja i nagrada, od kojih su joj najdraže „Cvet Uspeha za Ženu Zmaja“ UPŽS u kategoriji SAMOZAPOŠLJAVANJA 2010.god, potom „Zlatna 10ka“ KPNS za očuvanje tradicije Starih Zanata ,2011.god, Specijalno priznanje grada Beograda za doprinos u očuvanju Evropske kulturne baštine 2015.god i mnoge druge…

Članica je FREYA akademije i Freya foruma, osnovanog u Švedskoj koji se bavi jednakim mogućnostima i evropskim integracijama u civilnom sektoru, te stvaranjem i razvojem novih mogućnosti i uslova za žene preduzetnice, kako na poslu, tako i u društvu, i do sada je aktivno učestvovala na Freja konferencijama u Tuzli, Podgorici, Zagrebu, Sarajevu, Tirani, Istanbulu, Briselu i Upsali.

Učesnica je i koordinatorka programa mnogih projekata za razvoj ženskog preduzetništva, a neki od njih su „Razvoj ženskog preduzetništva u regionu Zapadne Srbije“ u Prijepolju, Sjenici, Novoj Varoši, zatim „Smanjenje nezaposlenosti u ruralnim područjima“ UPŽS, zatim humanitarnim projektima IWC u Domu za odrasla invalidna lica u Sremčici kroz obuke i donacije, projekat Akademije Ženskog preduzetnistva za rad sa Slovakinjama u Bačkom Petrovcu, na očuvanju Slovačkih narodnih motiva. Mentorka je na projektu „Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata“ u organizaciji UPŽS, RAS Srbije, kao i koordinatorka programa „Osnaživanje za preduzetništvo“ pod pokroviteljstvom Gradske uprave grada Šapca.

Marijine kreacije su obišle svet, kroz aktivnosti i umrežavanje sa organizacijama poput Matice iseljenika i Srba u regionu, Srpske kulturne zajednice u Švajcarskoj, organizacije Srba u Parizu „Balkan Omnibus“…te nastupala na Danima Srpske kulture u Australiji, revijama u Čikagu, Bernu, Dizeldorfu, Majncu, Hagu i Parizu.

Kao članica Beogradske kancelarije Evropske mreže Preduzetništva, EEN , ali i privatno, Marija obilazi sajmove tekstila u Amsterdamu, Parizu, Nemačkoj…prikupljajući kontakte i inspiraciju gde god da ode.

Marija Ivanković Jurišic je jedna od 200 ponosnih vlasnika Sertifikata izdatog od Ministarstva Privrede Republike Srbije, da se proizvodi u Umetničkoj radionici Marija Handmade izradjuju ručno, u skladu sa tradicionalnim vrednostima i kao takvi obeležavaju simbolom otvorene šake.