Najranija sećanja me vraćaju na slike mojih baka koje sedeći u toploj sobi štrikaju zimske džempere i čarape od vune koje su same isprele. Još kao devojčica sam pored njih vezla jastučiće i heklala lutkama haljinice. Tokom odrastanja sam savladala osnove krojenja i šivenja uz pomoć krojeva iz Nade i bakine stare Singer mašine, što se pokazalo kao korisno znanje jer sam prepravljajući garderobu prijateljima obezbeđivala sebi džeparac. Tokom studija sam dodatno zarađivala praveći unikatan nakit od gline, drvene lampe i platnene igračke za decu. Sva ova iskustva su odigrala ključnu odluku da izaberem posao kojim se danas bavim započinje priču o sebi naša panelistkinja Danijela Arđanski.

2003. godine je u udruženju, kasnije zadruzi, Unikat iz Kikinde počelo moje ozbiljno bavljenje tehnikama domaće radinosti. Savladala sam tehniku tkanja na ručno razboju i tehniku necane čipke a usavršila heklanje i šivenje. Uz zalaganje članica Unikata kao i strukovnog udruženja Etno Mreža iz Beograda, proizvodi sačinjeni rukom i starim zaboravljenim tehnikama našli su se u buticima, galerijama i modnim pistama. I polako se džeparac pretvarao u zaradu kao jedinog izvora prihoda. Sledeći korak napred je odluka da se proizvodnja unikatne garderobe i proizvoda za enterijer pretvori u registrovanu radionicu kako bi mogla ravnopravno učestovati na tržištu.

2011.godine uz pomoć NSZ i projekta samozapošljavanja je registrovana radionica Frajla. Dodenjena su mi sredstva u iznosu od 160.000,00 dinara što je bilo dovoljno za troškove poreza i doprinosa za godinu dana. Radionicu sam napravila u roditeljskoj kući i time izbegla troškove zakupa. Opremu, razboj za tkanje, mašinu za šivenje i obradu materijala sam obezbedila ranije štedeći novac. Veliku ulogu u obezbeđivanju sredstava početak, nabavku repromaterijal i ulaganje u marketing i promociju jesu nepovratna sredstva i subvencije dobijena od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva telekomunikacije,Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Vojvodine.

Sertifikat Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja otvorena šaka je radionica Frajla dobila na samom početku za proizvode nastale ručnim tkanjem. Osim što potvrđuje način izrade takođe je uslov za konkurisanje na većini subvencionisanih projekata. Od 2011. do 2014. radionica Frajla je dobila subvencije u iznosu od 640.000,00 dinara i to za nabavku opreme i repromaterijala. Novcem sam obezbedila mašine za pranje i sušenje, profesionalnu mašinu za obradu materijala, profesionalni fotoaparat i vebsajt. Takođe sam obezbedila lager zimskog prediva. Ovakve i slične pomoći države su vrlo značajne a u nekim momentima presudne za opstanak malih biznisa.

Obzirom na tešku ekonomsku sitaciju i smanjenu platežnu moć građana, 100% ručno izrađen proizvod postao je luksuz i prodaja istih je znatno opala. Bila sam primorana da osmislim proizvod koji će i dalje biti kvalitetan, unikatan i ručno proizveden ali znatno povoljniji. Iako je ovakav način izrade odevnih predmeta poznat i zastupljen Frajlini modeli se ipak razlikuju od ostalih na tržištu. Ono što ih odvaja sem kolorita, koji je često sastavljen od vedrih i jarkih boja, jeste igranje sa strukturama i teksturama trikotažnih i tkanih materijala. Vrlo često model karakterišu asimetrični delovi, repovi i oštre ivice, velike kapuljače i široke rolke. U Frajlinoj radionici se proizvode samo unikati zbog čega su mantili, džemperi, ogrtači, suknje i haljine postali prepoznatljivi. Model se ponavlja ali kombinacija boja, šara i čipki ne.
Od registracije do danas samo sam ja zaposlena kao vlasnik i jedini radnik u radionci, ali nisam sama jer imam veliku podršku porodice koja mi pomaže oko transporta i prodaje na sajmovima. Inspiracija dolazi tokom rada. Nekada me boje ili određena tekstura materijala dovedu do ideje i proizvoda a često tokom krojenja eksperimentišem i dolazim do novih ideja i modela.

Danijela svojim radom kroz edukacije tkanja u udruženju sam stare zanate približila lokalnoj zajednici, a posebno mladim ljudima kako bi tradiciju vratili u savremeni život sadašnjice. Od 2007. do danas sam kao edukator tkanja održala na desetine obuka od kojih se izdvaja projekat Etno Mreže, koja je u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalnom službom sa zapošljavanje organizovala obuku za samostalnog proizvođača rukotvorina u nekoliko tehnika u 23 opštine u Srbiji, gde sam kao licencirana edukatorka tkanja obučila šest žena. 

Dobitnica je i dve nagrade –  nagrada za najbolju minijaturu u tehnici necane čipke, priznanje od diplomatskog žirija za najbolju minijaturu na izložbi kao i specijalno priznanje za najmlađu autorku i nagradu za najbolju minijaturu u kategoriji Mladi autor, od strane počasnog žirija.