Zapravo na ovaj tekst me je inspirisao neko ko radu Educom-a veruje i prati od samog početka, a koji je naše poštovanje zaslužio kroz godine iza nas u kojima je uvek pronalazio razlog zašto smo u kontaktu. 

     Zajedničko nam je ulaganje u sebe i lični rast, na svakodnevnom nivou. Njegovo ime zaslužuje da se pomene jel se istakao kao čovek koji ima razvijen osećaj poštovanja, mere, znanja i čovek bez očekivanja. Svojom kreativnošću nas je ovaj put „kupio“, a inspirisan onim što radimo, i tako je nastao video o „Javnom nastupu“ koji na jedinstven način iz njegovog ugla opisuje događaj koji sledi, seminar „Veština javnog govorništva-šta javni nastup čini uspešnim “ 09. i 10.februara u Novom Sadu. Hvala veliko od srca Miodragu Hadži Ilić! A na linku možete pogledati ovaj savršen video.

     Odakle nam inspiracija za naše delovanje u obavljanju svakodnevnih obaveza, za rad na sebi?

Poznato nam je svima kada osvane dan, izgledaće onako kako ga drugi iskonstruišu ukoliko mi sami ne pravimo svoj plan obaveza i ciljeva. Proći ce dan, pa i dani onako kako drugi hoće ako ozbiljno ne shvatimo značaj organizacije svog vremena, privatno i poslovno.

     Takođe, veoma je poznato da dan traje 24h, da ga trebamo podeliti na sve što je potrebno tom danu da bude miran i uspešan. Kako budemo reagovali na svoj život na ovaj način, iznenadićemo se koliko će on poprimiti jedan veoma ispunjen život, na ispravan.

      Inspiracija, kada smo mirni i sabrani, dolazi iza „svakog ćoška“, a da bi je primetili potrebno je ispuniti gore navedene primere.

      Kako nam u svemu ovom može pomoći dobra komunikacija odnosno javni nastup? Kada nastupe dani koji donose naizgled nerešene situacije, naša smirenost i disciplina će svakako doneti rezultate rešenja, kada situaciju rešavamo dobrom komunikacijom pa makar ona bila i konfliktna iz nje može samo da se izvuče najbolje za nas u datom trenutku.

      Dobrom organizacijom vremena, svog dana, nedelje, postižemo disciplinu, ulaganjem u svoje obrazovanje i napredak rešavamo situacije da pomislimo čudo se desilo. Zapravo, vi ste jedino čudo!

      Nije javni govor samo skup pravila kako ćete ruke držati, kojim tonom ćete govoriti, puno više od toga ima odraz na našu svakodnevnu komunikaciju. Puno situacija i pravila ćemo preći tokom ovog vikenda koji sledi.

      Rezultati nakon osvešćivanja su vidljivi prvo vama, a potom i vašem okruženju, vredi svaka posvećenost, vraća nam višestruko.

      Moje ime je Sanja Alvirović. Već 19 godina se bavim komunikacijom, rastom, napretkom, usavršavanjem, slušanjem, čitanjem, posmatranjem, analizom sveta oko sebe. Radom na sebi sam postigla najbolja rešenja.

      U padovima sam ustajala, a u usponima delila sa ljudima svoj put dizanja. Da li može svako? Da, samo kada sami odlučimo da je vreme za to.

      Za ovih 19 godina sam postepenim i sigurnim koracima išla kroz iskustva. 12 godina rada na radio televiziji kao radio voditelj, marketing producent, tv voditelj, autor radio i tv emisija, vođenjem programa pred masom ljudi, direktor marketinga, a potom i kao osnivač i direktor svoje firme, Educom.

      Možda zvuči stereotipno, ali svemu treba vreme da sazri.

      Koliko može da služi obuka javnog nastupa? Veoma, u segmentima gde možda čak i ne obraćamo pažnju na razgovor sa šalterskim radnicima (koje pretežno ocenjujemo kao nestrpljive i drske, čast izuzecima), poslovnim odnosima, prodaji, studentima u polaganju i pripremi ispita, mladim advokatima u odbranama i zastupanjima, osobama koje istupaju ispred svoje organizacije, međuljudskim odnosima, politički angažovanim ljudima, profesori, predavači, sa decom…..ovako možemo u nedogled. Značaj je previše u svakoj pori postojanja od momenta našeg rođenja. Ne treba da zvuči preozbiljno, ali treba da se uzme u obzir kao neophodan rad na sebi!

Piše: Sanja Alvirović