Dolovac organic i tradicija

Moja porodica se oduvek bavila poljoprivredom, a moja želja je da nastavim tradiciju. Osnovali smo organski voćnjak 2013. godine  i tada sam odlučila da se bavim isključivo poljoprivredom. Odluka  je za mene bila potpuno prirodna, verovatno zato što sam  često sa porodicom provodila vreme u prirodi, deda me je vodio na salaš pre nego što sam prohodala, a volim i da se zdravo hranim…

U nameri da unapredim proizvodnju studirala  sam na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smer organska poljoprivreda, prošla kroz brojne  obuke i stekla sertifikat za sušenje voća. Istraživanja tokom izrade diplomskog rada doprinela su da se unaprede proizvodi koji su u narednom periodu dobili status premium proizvoda.  Značajnu podršku sam dobila od nevladine organizacije ENEKE iz Niša, za realizaciju projekta “ Matični sok od organskog voća” i “Voćna rolnica- zdrava poslastica”, obezbedivši nam neophodnu  opremu i mašine za rad. Tako je osnovana preduzetnička firma “Dolovac organic i tradicija” čija je osnovna delatnost prerada organskog voća: sušenje voća, proizvodnja matičnih sokova, džemova, proizvoda po tradicionalnim recepturama… Prerada sirovina u organskoj proizvodnji je prestavljala je neophodan korak u daljem razvoju i podizanjem proizvodnje na viši stepen. 

Komisija za dodelu priznanja tradicionalne manifestacije Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST odlučila je dodeli priznanje „Bioproizvođač godine“ 2019.

Plasman proizvoda počeli smo  na organskim pijacama u Beogradu (Blok 44) i u Novom Sadu (Organska ulica na Ribljoj  pijaci) kao i preko specializovanih prodavnica organskih proizvoda u Beogradu, u Novom Sadu, kao i   prodajom na kućnom pragu.  

Specializovana prodavnica “Olivia market” je prepoznala kvalitet naših proizvoda i preporučila Desing hubu za premium proizvode. Zahvaljujući njima i saradnji sa USAID-om dobili smo podršku u vidu tehnologije, dizajna, promocije i plasmana. Ostvarena je saradnja sa DM i Delhaize kompanijama u čijim objektima se izlažu naši premium proizvodi.

Da bih ostvarila svoje ciljeve često radim u dve smene, a ponekad i noću, dok se posao ne završi. Pronadjem malo i slobodnog vremena da se družim sa prijateljima, vozim rolere, putujem…Mladima koji razmišljaju da se upuste u organsku proizvodnju poručujem: ” Pre svega morate da volite ovaj posao, da volite zemlju, da budete izdržiljivi na sunce i kišu. Naoružajte se strpljenjem i rezultati će sigurno uroditi plodom.”