BIOGRAFIJA
Moje ime je Vanja Petković. Završivši Prirodno-matematički fakultet, stekla sam zvanje diplomiranog ekologa i čvrsto rešila da svoje snove i ambicije pretočim u humanitarno-ekološku akciju “Čepom do osmeha”, koja osim zaštite životne sredine i edukacije dece o zdravim i ispravnim navikama u pomenutoj oblasti, za krajnji cilj ima – humanost. Akcijom se svakodnevno podsećamo koliko su solidarnost, tolerancija i briga važni kako bi sredina postala bolje mesto za život – a to je ono što se tiče svih nas.

S obzirom da sam koordinator na brojnim projektima, moj rad usmeren je i ka poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, samim tim jedan od značajnijih projekata je i napravljeno prvo kombinovano igralište za decu sa i bez smetnji u razvoju, na novosadskom kupalištu Štrand.

Čvrsto verujem da znanje itekako može da se primeni u praksi  i zbog toga istrajemo u borbi da gradjani iz skoro svih gradova Srbije sakupljaju plastične čepove, a sve to zarad pomoći onima kojima je naša pomoć neophodna.

O AKCIJI
Akcija “Čepom do osmeha” pokrenuta je 2012. godine po inicijativi mlade i motivisane ekološkinje Vanje Petković, koju je tad podržala nekolicina ljudi, dok je danas to najmasovnija akcija koja se sprovodi  i koja je zastupljena u gotovo svim gradovima i mestima širom Srbije i u čijem sastavu se nalazi preko 2000 aktivnih volontera.

Cilj delatnosti humanitarno-ekološke organizacije “Čepom do osmeha” je da se prikupljanjem plastičnih čepova i njihovim prosleđivanjem u reciklažne centre, obezbede novčana sredstva za kupovinu pomagala deci sa invaliditetom, a u cilju olakšavanja njihovog obrazovanja i svakodnevnog funkcionisanja, kao i poboljšanja kvaliteta njihovih života. Takođe, akcija ima za cilj podizanje svesti o važnosti zaštite životne sredine i sortiranja čvrstog otpada.

Do sada smo prikupili preko 300 tona plastičnih čepova i uspeli da obezbedimo pomagala za četrdesetoro dece i iskreno se nadamo i težimo ka tome, da ovaj broj bude još veći. Prikupljenim sredstvima uspeli smo da obezbedimo elektromotorna invalidska kolica, terapeutske tricikle, električne tricikle, aspirator na struju, električni koncentrator kiseonika, prenosive laptopove za slepe osobe, koji koriste Brajevu azbuku, i mnoga druga. Pomagala se biraju tako da prevashodno odgovaraju potrebama svakog pojedinačnog deteta i da promene njihov život na bolje.

Sastavni deo naših aktivnosti su i edukativne radionice koje održavaju u predškolskim i školskim ustanovama, kojih na godišnjem nivou bude više od sto, jer energiju i motivaciju crpimo od najmlađih. Do sada smo stupili u kontakt sa preko 60.000 mališana!